Odkrywaj Nowodworski

Tradycja, smak i jakość- chleb z GS „Samopomoc Chłopska” w Nasielsku

Chleb produkowany przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Nasielsku jest wypiekany tradycyjnymi metodami na naturalnym zakwasie. W 2024 r. został wyróżniony prestiżową nagrodą Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za Produkt Roku 2023 w kategorii PRZEDSIĘBIORCY – WYROBY POCHODZENIA ROŚLINNEGO.

Tradycja i Produkcja

Chleb pszenny powstaje w piekarni mieszczącej się w Siennicy, która jest częścią Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”. Jest wytwarzany według wielopokoleniowej receptury, ręcznie formowany, wypiekany w piecach opalanych drewnem i węglem, bez sztucznych dodatków, wyłącznie z naturalnych składników takich jak mąka, woda i drożdże. Dzięki temu chleb zachowuje typowy, tradycyjny smak i aromat. Przez ponad 70 lat zyskał swoich zwolenników nie tylko wśród mieszkańców Gminy Nasielsk, ale także poza jej granicami.

Nagroda Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Chleb pszenny o wadze 1400 gramów zdobył w 2024 roku wyróżnienie podczas XVII edycji konkursu kulinarnego o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2023. Nagroda przyznawana jest przez Marszałka Województwa Mazowieckiego dla przedsiębiorców i producentów indywidualnych w różnych kategoriach m.in.: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, produkty mleczarskie, napoje czy wyroby pochodzenia roślinnego. Właśnie w tej ostatniej kategorii nagrodę odebrał Prezes spółdzielni Jerzy Orłowski. Jest to niezwykle prestiżowe wyróżnienie podkreślające jakość produktu i wyróżniające piekarnię na tle całego województwa mazowieckiego.

GS Nasielsk i jego renoma

Piekarnia GS Nasielsk działa już od wielu lat, oferując chleby rzemieślnicze i tradycyjne wypieki ze sprawdzonych składników. Produkty piekarni są symbolem jakości i regionalnej tradycji piekarniczej na Mazowszu. O ich wyrobach mówi się głośno nie tylko w lokalnym środowisku, ale i w całym województwie. W ubiegłym roku na antenie Radia dla Ciebie w programie „Twoje Mazowsze” prowadzonym przez Piotra Łosia można było posłuchać o historii spółdzielni i jej wypiekach. W kwietniu tego roku TVP3 Warszawa zawitała do Nasielska z programem „Dobrego Dnia Na Wiosnę”. Prowadząca Karolina Krupa przedstawiała piękno gminy oraz opowiedziała o lokalnych przysmakach wytwarzanych przez GS Nasielsk. Natomiast w czerwcu tego roku TVP3 Warszawa w programie „MAZOwyprawy” prowadząca Malwina Żuchniewicz wraz z Prezesem spółdzielni Jerzym Orłowskim i Kierownikiem piekarni Krzysztofem Wojciechowskim pokazała widzom, w jaki sposób wypieka się lokalny przysmak.

Odkrywajmy Nowodworski – przez smak!

Jeśli chcesz odkrywać powiat nowodworski, zacznij od jego smaku. Chleb z GS Nasielsk to nie tylko produkt, to wieloletnia historia i tradycja, którą można zabrać ze sobą do domu. Poznaj lokalne smaki naszego powiatu i przekonaj się, jak pyszny może być powrót do korzeni! 

  • wyrabianie chleba
  • wyrabiane chleba
  • przekładanie chleba do pieca
  • chleby podczas pieczenia w piecu
  • gotowe chleby na drewnianym regale
  • chleb dożynkowy